torsdag 17 mars 2011

Vid katastrofer blir amning livsviktig

Av Marit Olanders

Nöden i områdena i Japan som drabbats av jordbävning, tsunami och kärnkraftsolyckor går inte att föreställa sig. I ett slag försvann det som vi i i-land är vana att ta för självklart - el, gas, bensin, vatten, avlopp, mat.

När affärerna töms på varor gäller det bröstmjölksersättning också. På ett hus sitter en skylt som ber förbipasserande att vänligen ge dem bröstmjölksersättning om de har över, eftersom deras spädbarn svälter, skriver Lyndi Yamagata.

Utanför en butik köar Maki Habachi timme efter timme för att få tag på bröstmjölksersättning till sin systers två veckor gamla baby. Hon har bara mat kvar för en enda dag, skriver ABC News.


Läs om amning i katastrofområden här.

5 kommentarer:

Andrea sa...

Att påstå att WHOs rekommendationer enbart gäller u-länder blir extra fel i ljuset av det här. Japan är liksom ett av världens rikaste i-länder...

Anonym sa...

Tror ni det informeras om möjligheten att försöka få fram fler ammor som tex polisen som ammade så många barn?

Anonym sa...

Vilken tur att en räddningsarbetare snabbt kan ge ett spädbarn "artificiell" mat om dess mamma har dött, blivit svårt skadad eller är traumatiserad av katastrofen.

Anonym sa...

Visst visst Marit! Du reagerar alltid som om amningen är hotad för att människor vill använda flaska och ersättning. Lugna ner dig några hekto. Nu har det varit en katastrof igen och det belyser sårbarheten i en modern värld. Men amning försvinner inte för att världen blir modern. För du menar väl inte att det vore bäst att världen blev riktigt omodern så att amningen fick sin rättmätiga plats som enda uppfödningsform igen?

Anonym sa...

Det är väl inte överdrivet?
Det räcker ju att som jag låsa sig ute med sin bebis för att inse att det är rätt skönt att alltid ha mat till sitt barn.

Däremot blir jag överaskad av känslan att om det hände här och mina grannars bebisar svalt så skulle jag utan tvekan ställa upp som amma. Man lär sig något om sig själv varje dag.