tisdag 26 juli 2011

Mer om att amma när man är gravid

Av Marit Olanders

För några år sedan ändrade Försäkringskassan reglerna för föräldrapengen, så att man automatiskt fick behålla sin tidigare föräldrapeng om man blev gravid på nytt inom 21 månader. Det gjorde att kvinnor började föda barn med tätare mellanrum. Det gör också att fler fortfarande ammar när de blir gravida med nästa barn.

Att bli gravid medan man ammar är fullt möjligt, för att amningen ska fungera som preventivmedel måste tre kriterier vara uppfyllda:


  • Barnet ska vara under sex månader.

  • Barnet ska helammas med förhållandevis täta mellanrum, både dag och natt. Amning var fjärde timme räcker inte.

  • Mamman ska inte ha fått mensen tillbaka.

Alla tre kriterierna måste vara uppfyllda, och då ger amning ett lika bra skydd mot graviditet som p-piller.


Efter att barnet fyllt sex månader kan man inte förlita sig på amningen längre. En del får mensen tillbaka långt innan barnet är sex månader, medan andra kan amma i flera år utan att mensen gör sig påmind. Det kan t o m bli ett problem, om man hade önskat bli gravid på nytt. man kan bli tvungen att dra ner på amningen för att det ska bli möjligt.


Amning ökar oxytocinnivån i mammans kropp och det har funnits oro för att det skulle leda till missfall. Men det finns inget som tyder på att en frisk mamma med en normal graviditet utsätter vare sig sig själv, fostret eller det ammade barnet för någon risk.


Som ammande gravid kvinna kan man råka ut för följande:


Ömma bröstvårtor. Bröstvårtorna kan bli ömmare när man blir gravid och det kan göra riktigt ont att amma. En del småbarn har en tendens att låta bröstvårtan glida ut en bit udner amningen och bara suga på själva bröstvårtan. Då kan man se tandavtryck vid bröstvårtans bas. Det har inget med graviditeten att göra utan man får försöka få barnet att ta större tag om bröstet, genom att be det gapa större, trycka ner dess haka när det tar tag eller helt enkelt hitta en bättre amningsställning där barnet har plats att lägga huvudet lite tillbakalutat.


Andra gånger är barnet tag oklanderligt och ömheten beror på något annat - kanske hormonella förändringar. Ibland men inte alltid klingar den ömma känslan av efter de första 3-4 månaderna. för en dle gör det så ont att de väljer att sluta amma. För andra räcker det att begränsa amningarna till vissa tider på dygnet eller till en liten stund i taget.


Börjar det plötsligt göra ont att amma kan det också bero på en svampinfektion.


Sammandragningar kan enlgit den kanadensiske amnignsexperten Jack Newman orsakas av amning. Ibland hjälper det bara att avbryta amningen genast. Andra gånger kan det hjälpa att hitta en bekväm amningsställning.


Minskad mjölktillgång och/eller ändrad smak på mjölken. Förr eller senare unxder graviditeten övergår den mogna nmjölken till att blki kolostrum, råmjölk. Det nyfödda barnet får altid kolostrum, mjölken rättar sig alltid efter det senast födda barnet. Men kolostrum kan komma i större mängd om mamman ammat under graviditeten. Men mjölkmängden blir ändå relativt mindre än om mamman inte hade varit gravid.


En del barn tycker inte om smaken på kolostrum, andra bryr sig inte. en del tappar intresset när mjölkmängden minskar, medan andra glatt fortsätter att torramma.


Blir du gravid medan ditt första barn fortfarande mest lever på bröstmjölk så får du hålla ett öga på dess viktutveckling. Stannar barnet av i vikt och du misstänker att det beror på minskad mjölktillgång får du vara beredd att börja komplettera med bröstmjölksersättning eller annan mat.


Trötthet. Behöver man plötsligt sova mycket mer varje dyng vill man kanske avlsuta nattamningen. Å andra sidan kan det vara vilsamt att kuna lägga sig och amma en pigg ettåring ett slag och slumra en stund.


Kluvna känslor. Det kan kännas olustigt att fortsätta amma. Man kan vilja ha sin kropp fölr sig själv ett tag och lyssna inåt miot det väntade barnet. Samtidigt pockar det blivande storasyskonet på uppmärksamhet. Hur man löser det är olika. Kanske känner man inför amnignen på ett helt annat sätt än man hade tänkt sdig innan man blev gravid - på ena elelr andra hållet.


När lillasyskonet är fött


Som jag skrev i går så anpassar sig mjölkmängden efter att två ammar. De försdta dagarna kan man låta det stora barnet amma när det lilla barnet har ammat färdigt. Får ma nstenhårda bröst som det lilla barnet inte klarar att ta tag om kan storasyskonet hjälpa till.


Det kan kännas berikande att amma bägge sina barn. Ofta känner man sig otillräcklig gentemot sitt stora barn när nästa barn föds, och storasyskonet kan känna sig undanskuffat, avundsjukt och svartsjukt. Då kan storasyskonet få bekräftelse på att det fortfarande är del i familjen och att mamma fortfarande är mamma genom amningen. Man kan amma barnen var för sig eller dubbelamma.


Men det går inte alltid på räls. En del storasyskon blir enormt inspirerade när de ser det nyfödda barnet vid bröstet.Har de fortsatt amma hela graviditeten kan de bli överförtjusta när den mogna mjölken kommer i stor mängd och vilja amma mycket, mycket. Det kan bli ett ämne för konflikt och ibland är enda lösningen att begränsa storasyskonets amning.


Det är en mycket speciell känsla att amma ett barn tills det själv inte vill mer. Men ibland blir situationen ohållbar. fungerar inte tandemamningen alls kan man avvänja det större barnet utan att ha dåligt samvete. Ge storasyskonet extra gos, närhet och uppmörksamhet så att hon eller han vet med sig att även om det går miste om bröstet så går det inte miste om sin mammas kärlek.


Bearbetad version av Amning och syskon, av Marit Olanders, faktagranskad av Mia Westlund, Amningsnytt 4/04.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad bra att ni skriver om det här! Jag har precis varit tvungen att sluta amma min 1,5-åring pga jätteömma bröstvårtor. Bröstvårtorna började ömma tidigt i graviditeten och det blev bara värre så för några veckor sedan (jag då i vecka 25) var jag bara tvungen att sluta. Det gjorde helt enkelt för ont, och min dotter verkade märka det så det kändes inte heller bra för hennes skull. Men jag är så ledsen att inte kunnat fortsätta. Jag hade bestämt mig för att fortsätta och amma båda samtidigt. Då sökte jag med ljus och lykta efter info om att amma båda, men det finns ju knappt något skrivet om det. Inte heller om att amma under graviditeten. Min dotter visar ibland intresse för mina bröst men när hon nu får bröstet så suger hon inte längre utan bara snuddar, nästan pussar, på vårtan och sedan är hon sååå nöjd!

Lisa sa...

Jag är också jätteglad över att ni tar upp det här, eftersom det inte finns så mycket information om det annars och jag precis har blivit gravid igen samtidigt som jag ammar min 1,5-åring.

Anonym sa...

Hoppas det går bättre för dig om du vill fortsätta amma den stora under graviditeten och kanske sen också. De första veckorna var det lite fram och tillbaka med de ömma bröstvårtorna men sedan efter v 15 ungefär så gjorde det bara jätteont. Vi drog ner på amningarna då så vi bara hade kväll och morgon kvar. Jag försökte t.o.m. använda en amningsnapp för att jag så gärna ville kunna fortsätta men vår dotter blev så arg över "plastbiten" att hon slet av den och slängde iväg den.

Anonym sa...

Intressant ämne. Jag fick själv sluta amma min ettåring när jag blev gravid på grund av kombinationen ömma bröstvårtor och en bitsugen kille.
För mig hade det inte varit något alternativ att "stå ut" 3-4 månader till, det gjorde för ont.
Sorgset på ett sätt, hade tänkt amma längre men tycker att amningen är en ömsesidig grej, det måste funka för båda.