måndag 17 december 2012

Funderingar kring kondition och mjölkbildning

Av Marit Olanders

Har du någon gång varit med om att försöka komma i form efter en period av stillasittande? I så fall vet du hur trögt det går i början, hur andfådd man blir vid ansträngningar som annars knappt märks. Och ändå så är det enda sättet att få bättre kondition att - fortsätta träna.

Det finns en del likheter med hur mjölkbildning fungerar.

Först ska sägas att då tänker jag inte på påståenden som "man måste vara vältränad för att orka amma". Det är en myt som har spritts av barnmatsföretagen och hälso/sjukvården. För förmågan att bilda  mjölk spelar det ingen roll om man tillbringar hela dagarna i soffan. Och dessutom är fungerande amning inte mer energikrävande än flaskmatning, kanske t o m tvärt om.

Nej det jag tänker på är att varken kondition eller mjölkbildning bara "finns där" utan är resultat av hur kroppen samspelar med omgivningen. Bägge är fenomen som man måste hålla igång aktivt för att upprätthålla dem.

Kondition är "fysisk prestationsförmåga med avseende på uthållighet vid tungt arbete" enligt Nationalencyklopedin. Konditionen är i första hand beroende av hjärtats och lungornas förmåga att förse de arbetande musklerna med syrgas.

Mjölkbildningen är på ett kanske liknande sätt beroende av att brösten får ge ifrån sig mjölk. När barnet suger på bröstet  frigörs hormonet oxytocin som får brösten att släppa ifrån sig mjölken. När mjölk lämnar brösten och trycket sjunker i mjölkgångarna får hjärnan signal om att utsöndra hormonet prolaktin som gör att mer mjölk bildas.

Motionerar man mindre blir konditionen sämre. 
Ammar man mindre blir mjölkbildningen mindre.

Börjar man motionera mer igen blir konditionen bättre.
Börjar man amma mer ökar mjölkbildningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fast hur går det till för de kvinnor som ammar och ammar och ammar i princip dygnet runt och ändå inte lyckas öka mjölkbildningen? Varför är det så för en del kvinnor?

Marit Olanders sa...

Det kan bero på något med taget eller sugtekniken hos barnet. Det kan bero på att mamman har genomgått bröstreduktion. Det kan bero på andra saker. Men har man fött barn (eller varit gravid) och börjat amma kan man alltid jobba upp mjölkproduktionen igen efter en svacka om man har ett barn som vill och kan suga.

Anonym sa...

Jag var en sådan kvinna, som ammade och ammade och ammade men barnet svalt vid bröstet. Tills jag insåg att det var taget som var problemet. Därav såren, därav den sinande mjölken. Och när vi väl fick till det så löste sig allt. Såren läkte, mjölken rann till. Och det här med tillgång och efterfrågan blev plötsligt verklighet. Men det var nära att jag gav upp när det var som värst! Men tack vare tex denna blogg insåg jag att det fanns en lösning. Men jäklar vad laddat det är, detta med amning. Jag vågar knappt berätta min historia när amning kommer på tal av rädsla för att framstå som präktig amningsfanatiker eller ge de som inte lyckats få till det dåligt samvete. Så tack för att ni skriver inlägg som dessa, förhoppningsvis finns det fler där ute som jag som blir hjälpta och stärkta i sin amning av dem!

Mia